Kontrakt – Distributionsaftale
En distributionsaftale indgås med en distributør eller en forhandler. Vedkommende handler for egen risiko og regning, når han indkøber varer med den hensigt at sælge disse videre. Der er ikke nogen speciallovgivning for distributionsaftaler, hvorfor det er de almindelige aftaleretlige regler, der gælder på området. Parterne har med andre ord stor aftaleretlig frihed. Selve aftalen handler ikke om køb og salg af varer, men derimod om hvordan disse distribueres mellem parterne.
Såfremt der ikke er indgået en distributionsaftale, så er begge parter frie, og de kan dermed afbryde samarbejdet efter hvert enkelt varekøb. Dette kan gøres uden, at det medfører retlige konsekvenser for den part, som afbryder samarbejdet. Det anbefales derfor altid at indgå en distributionsaftale, hvis man gerne vil være sikker på ens fremtidige samarbejde. En aftale kan skabe tryghed for parterne, fordi I ikke skal betvivle, hvorvidt samarbejdet fortsætter, og om det fortsætter til samme vilkår som førhen.
Parter og produkter
Det er vigtigt at få angivet de korrekte parter ind i aftalen. Dette skal ske så præcist som overhovedet muligt. Man bør derfor skrive navn, adresse, CPR-numre og eventuelle CVR-numre ind i kontrakten. Såfremt man ikke får skrevet parterne behørigt ind i kontrakten, så kan man risikere, at modparten går fri i forbindelse med en senere tvist.
Det bør også være aftalt hvilke produkter, der er omfattet af aftalen. Dette er hensigtsmæssigt, således man ikke efterfølgende står i en situation, hvor den ene part mener, at noget er omfattet, mens den anden er af en anden opfattelse.
Ejerskifte i selskabet
Såfremt der er tale om et selskab, så bør der være taget stilling til, hvorvidt aftalen skal fortsættes, hvis der sker ejerskifte i selskabet. Man kan aftale, at der ikke skal ske opsigelse af aftalen ved ejerskifte. Dette kan være en fordel, hvis man gerne vil være sikker på, at den indgåede distributionsaftale består.
Det kan imidlertid også være en ulempe, idet det kan komplicere et ejerskifte i sit selskab, idet man er bundet af sin distributionsaftale. Det er derfor vigtigt at gøre op med sig selv, hvad der er vigtigst i det pågældende tilfælde.
Rettigheder og pligter ifølge aftalen
Der er som nævnt stor aftalefrihed i forbindelse med udfærdigelse af en distributionsaftale, og derfor kan man indsætte mange forskellige rettigheder eller forpligtigelser for de involverede parter. Her nævnes nogle af de typiske forpligtigelser og rettigheder i distributionsaftaler.
Distributionsaftaler kan blandt andet indeholde betingelser såsom eksklusiv ret for en distributør inden for sit område. Dette udgør selvsagt en ret for distributøren, mens det pålægger sælgeren en pligt til alene at anvende den pågældende distributør. En sådan aftale kan derfor med fordel suppleres af forpligtigelser over for distributøren. Herunder fx krav om mindstesalg.
Der kan også med fordel være en konkurrenceklausul i aftalen. Dette er naturligvis en forpligtigelse for enhver part, som må skulle påtage sig en sådan.
En distributionsaftale kan ligesom andre kontrakter tidsbegrænses. Hvis det er aftalt, at aftalen skal være tidsbegrænset, så kan det være en god ide at have taget stilling til, på hvilke vilkår en eventuel genforhandling skal finde sted.
Endeligt kan det også angives i aftalen, om der bør være særlige regler for overdragelse. Ellers gælder det obligationsretlige udgangspunkt. Rettigheder kan som udgangspunkt overdrages, mens forpligtigelser ikke kan.
Misligholdelse og erstatning
Selvom man ikke regner med, at der kan opstå problemer i sit kontraktforhold, så skal man altid have taget stilling til, hvornår der foreligger misligholdelse af aftalen. Herunder skal der naturligvis også aftales en række retsvirkninger, såfremt misligholdelse indtræder fra en af parterne. Misligholdelse kan både være forsætlig eller hændelig. Det er som udgangspunkt op til jer som kontraktparter, hvorvidt I ønsker at skelne imellem, hvordan misligholdelsen er opstået. Der gælder imidlertid et almindeligt aftaleretligt princip – force majeure. Hermed kan misligholdelsen være undskyldelig, såfremt den skyldes krig, naturkatastrofer eller lignende. I kan frit indsætte flere tilfælde, som ikke vil føre til misligholdelse af aftalen.
Det er op til jer, hvilke retsvirkninger misligholdelse skal have. De almindelige erstatningsretlige regler kan gøres gældende, såfremt man har lidt et tab på grund af den anden parts misligholdelse. Det kan imidlertid være svært at godtgøre, at man har lidt et tab, og derfor kan det være en fordel at have en supplerende aftale om kompensation, såfremt misligholdelse skulle opstå.
Derudover kan man også aftale nærmere om, hvornår der kan ske opsigelse af aftalen på grund af misligholdelse. Det deklaratoriske udgangspunkt er, at der kan ske opsigelse, hvis der foreligger væsentlig misligholdelse. Det kan undgå mange konflikter efterfølgende, hvis I nærmere har aftalt, hvornår en sådan misligholdelse foreligger. Ellers falder det tilbage på aftaleretten.
Opsigelse og tvister:
Enhver kontrakt herunder også en distributionsaftale bør tage stilling til, hvordan aftalen kan opsiges. Her kan man indsætte forhold såsom opsigelsesvarsel, opsigelseskrav fx i form af skriftlig opsigelse osv.
Kontraktparterne skal desuden beslutte sig for, hvor og hvordan eventuelle senere tvister skal behandles. Hermed må det bestemmes i kontrakten, hvorvidt tvister skal behandles ved de almindelige domstole eller ved voldgiftsretterne. Herunder bør der tillige være taget stilling til efter hvilket regelsæt, jeres tvist skal afgøres. Endelig kan også indsættes et bestemt værneting i kontrakten.
Det findes flere standarddistributionsaftaler, som man kan indgå. Det er imidlertid vigtigt at overveje, hvorvidt en sådan aftale er tilfredsstillende for jer. Der kan være specielle forhold, som der skal tages hensyn til i netop jeres aftale, og derfor kan det være en god ide at søge professionel hjælp til udfærdigelsen af kontrakten. Det er altid billigst at indgå en god kontrakt, idet det minimerer risikoen for konflikter, men den kan også være en god hjælp i tilfælde af en opstået tvist.