Kontrakt – Eneforhandleraftale
Eneforhandleraftaler er en mulighed for, at dine varer kan blive solgt af en selvstændig tredjemand på et nærmere afgrænset område. Salget sker i tredjemandens eget navn og for dennes regning.
Der er ikke nogen speciallovgivning, når det kommer til indgåelse af eneforhandleraftaler. Derfor er det aftaleloven, og de almindelige obligationsretlige principper der gælder.
Nogle af de ting, som I bør have taget stilling til i jeres aftale er afsætning af produkter, evt. eksklusiv ret for eneforhandleren, eventuelt mindstesalg og opsigelighed.
Formålet med en eneforhandleraftale er at skabe klare rammer over for hinanden i forhold til de videregående forpligtigelser. Aftalen er med til at skabe tryghed for parterne, således de kender deres retsstilling i en lang række situationer. Det er vigtigt at finde ud af, hvad der er vigtigt for dig og din kontraktpart, således den mest optimale aftale mellem netop jer skabes. Hertil kan det være en fordel at få professionel rådgivning i stedet for bare at indgå en standardaftale.
Parterne
Det er essentielt, at de givne parter er angivet i kontrakten. Det er vigtigt, at parterne fremgår så præcist som overhovedet muligt. Derfor bør navne, adresser, CVR- og CPR-numre og andre relevante informationer om hver part klart fremgå af aftalen.
En korrekt angivelse af kontraktparterne er essentiel ved eventuelle opståede konflikter, og derfor bør man ikke negligere vigtigheden heraf.
Produkt og område
I eneforhandleraftaler skal det givne område og hvilke produkter, som aftalen angår være klart præciseret. Dette er vigtigt, fordi både du som sælger af dine produkter, og din eneforhandler skal kende sin retsstilling i forhold til videresalg til andre i forskellige områder.
Man kan yde eneforhandleren fuld områdebeskyttelse inden for et nærmere geografisk område.
Det betyder, at eneforhandleren er den eneste, der må forhandle dine produkter i området, hvorfor du naturligvis heller ikke kan sælge til andre i området. Denne begrænsning for dig som sælger af dine produkter angår både videresalg til andre forhandlere, men også direkte salg til andre personer/virksomheder i området.
Du skal være opmærksom på, om jeres eneforhandleraftale overholder danske og EU-retlige konkurrenceregler, såfremt I har indsat en klausul om, at du ikke må sælge til andre i det aftalte område. Du kan altid rette henvendelse til en advokat for nærmere rådgivning om konkurrenceretlige regler, som kan være relevante for jeres aftale.
Som sælger kan du forbedre din kontraktretlige stilling, såfremt det indsættes i aftalen, at eneforhandleren kun må forhandle dine produkter i netop det angivne område. På denne måde har du som sælger mulighed for at indgå flere eneforhandleraftaler med andre eneforhandlere for andre områder. Derudover har du naturligvis også selv mulighed for at sælge dine produkter uden for eneforhandleraftalens geografiske områdebegrænsning.
Pligter forbundet med eneforhandleraftalen
Eftersom eneforhandleren er den eneste, der kan forhandle dine produkter i et givent område, så er det vigtigt, at du som sælger sikrer dig, at dine interesser varetages bedst muligt. I kan fx indsætte i aftalen, at forhandleren skal aftage et bestemt minimums-kvantum af dine varer.
I kan også overveje, hvorvidt der skal indsættes en klausul om, at eneforhandleren alene må føre dine produkter. Altså således forhandleren begrænses til kun at føre dine produkter af den givne art. Hvis ikke dette er klart aftalt, så er eneforhandleren berettiget til at føre konkurrerende produkter på lige fod med dine.
Eneforhandleren kan i aftalen også pålægges en informationspligt over for sælgeren. Denne informationspligt består primært i relevante erhvervsmæssige forhold såsom forhandlerens kendskab til krænkelse af sælgerens patent. Derudover bør informationspligten også betyde, at eneforhandleren har en pligt til at fortælle sælgeren, såfremt markedsforholdene eller lignende ændrer sig i det givne område.
Markedsføring af produktern
I kontrakten bør I have taget stilling til, hvem af jer der skal bære udgifterne til markedsføring. Markedsføring er oftest ganske dyrt, og derfor skal I have afgjort dette på forhånd, således I undgår en senere konflikt herom.
I kan sagtens indgå en aftale om, at omkostningerne deles imellem jer med en nærmere angiven procentsats til hver.