Kapitalforhøjelse
Ved kapitalforhøjelse forstås et selskabs tilførsel af midler til selskabskapitalen. Beslutning om kapitalforhøjelse træffes på generalforsamlingen efter samme stemme regler, som gælder for vedtægtsændringer. Der findes tre forskellige måder at forhøje selskabskapitalen på
Tegning af nye kapitalandele
Ved at tegne nye kapitalandele sikrer selskabet sig tilførsel af nye midler. Det kan ske dels ved et kontant indskud fra ejerne eller ved indskud af aktiver i selskabet (apportindskud). Ved apportindskud skal der udarbejdes en særlig værdiansættelse af de indskudte aktier, således at man er sikker på, at selskabet tilføres aktivets faktiske værdi. Ligeledes kan nye kapitalandele tegnes ved at selskabets kreditorer konverterer deres krav mod selskabet til kapitalandele
Overførsel af selskabets reserver
Selskabskapitalen kan ligeledes forhøjes ved at en del af den opsparede egenkapital overføres til selskabskapitalen.
Udstedelse af konvertible gældsbreve eller warrants (tegningsoptioner)
En anden mulighed er udstedelse af konvertible gældsbreve. En långiver låner herefter penge til selskabet, og der oprettes et gældsbrev. Långiveren kan efter en vis fastsat periode enten kræve gælden betalt eller konvertere sit gældsbrev til kapitalandele i selskabet. En warrant giver ejeren en ret (men ikke en pligt) til at købe kapitalandele i selskabet.
Kapitalnedsættelse
Ved kapitalnedsættelse forstås et kapitalselskabs nedsættelse af sin selskabskapital med henblik på enten udbytteudbetaling til ejerne eller til dækning af et underskud i selskabet. Beslutningen skal træffes på generalforsamlingen og efterfølgende anmeldes til registrering hos Erhvervsstyrelsen.
Nedsætning til dækning af underskud
Hvis selskabet har et underskud, der ikke kan dækkes af de frie reserver, kan selskabet i stedet vælge at betale sin gæld ved brug af selskabskapitalen. Ved denne type kapitalnedsættelse mister selskabet ikke penge, da gælden jo ville skulle betales under alle omstændigheder.
Nedsætning som medfører udbytteudbetaling
Når et selskab nedsætter selskabskapitalen for at udlodde udbyttet til sine ejere, føres der penge ud af selskabet. Det skal derfor sikres, at udlodningen er forsvarlig, og at selskabets økonomi ikke bringes i fare ved kapitalnedsættelsen.
Der stilles i lovgivningen mindstekrav til selskabskapitalens størrelse på hhv. kr. 500.000 for aktieselskaber og kr. 50.000 for anpartsselskaber. Selskabskapitalen kan derfor ikke nedsættes til under disse beløbsgrænser, uanset om det er for at dække underskud eller for at udlodde udbytte.