Køb af andelsbolig
Når du køber en andelsbolig, køber du en andel i foreningens formue og får brugsret til en bestemt bolig i foreningen. En andelsbolig er oftest billigere end en ejerbolig. Til gengæld betaler du en højere månedlig ydelse. Idet du, ved køb af en andelsbolig, køber en andel af en forening, er der en række ting, du skal være opmærksom på i forbindelse med dit køb.
Solidarisk hæftelse
Det er først og fremmest vigtigt at være opmærksom på, at du ved køb af en andelsbolig hæfter solidarisk sammen med de øvrige medlemmer for foreningens gæld, men du hæfter kun med dit indskud. Normalvedtægterne for andelsboligforeninger indeholder dog en vigtig undtagelse til den begrænsede hæftelse. Du kan således komme til at hæfte solidarisk og personligt, hvis kreditforeningen eller pengeinstituttet har taget forbehold herom i forbindelse med etablering af andelsboligforeningens lån. Det vil sige, at du hæfter for hele gælden, med hele din formue. Det er på denne baggrund vigtigt at undersøge, om vedtægterne i foreningen indeholder en bestemmelse herom, og om kreditforeningen eller pengeinstituttet har taget forbehold om andelshavernes personlige hæftelse.
Andelsboligforeningens økonomi
Derudover er det vigtigt at undersøge, om foreningen har en god økonomi. Inden du køber en andelsbolig, har du krav på at få udleveret andelsboligforeningens vedtægter, samt foreningens seneste årsrapport og budget. Du får herved et indblik i, hvad foreningen har af lån, samt hvor stor en del, der går til vedligeholdelse. Der er ikke noget i vejen, hvis disse beløb er høje, det kan til gengæld betyde, at foreningen har styr på økonomien, således at du i fremtiden ikke får en ekstra regning for uforudset vedligeholdelse. Derudover er det en god ide at kigge på ejendommens stand, således at du ved, om foreningen står overfor nogle større istandsættelsesarbejder i de kommende år. Mange andelsforeninger har en plan for renovering, som du med fordel kan spørge efter for at få et indblik i fremtidig istandsættelse i foreningen.
Andelsbeviset
Når du køber en andelsbolig, bliver der ikke udarbejdet noget skøde, men en overdragelse af andelsbeviset. Det betyder, at du slipper for udgifter til udarbejdelse og tinglysning af skøde. Der skal dog stadig laves en købsaftale, der beskriver vilkårene for købet. Andelsboligforeningens bestyrelse skal godkende købsaftalen, ligesom de skal godkende dig som andelshaver. I den forbindelse, kan bestyrelsen også nedsætte prisen, hvis de mener, at den er for høj.
Andelsboligens pris
Det følger af andelsboligloven hvilken pris man højest kan kræve for en andelsbolig. Prisen på en andelsbolig er oftest sammensat af andelens værdi, værdien af de forbedringer, der er gennemført, samt eventuel løsøre. Du har som køber ret til at få en specificeret opstilling over, hvordan prisen på boligen er beregnet af sælger. Når du betaler købesummen, skal den betales til andelsforeningen, som herefter fratrækker købers eventuelle udestående til foreningen, hvorefter de overfører den restende del af købesummen til sælger.